Első ételes témájú írásom. Gasztro?
Ha jól hiszem, akkor ez lesz a legelső ételekkel kapcsolatos bejegyzésem eme blogon (a tavaszi szünetes megemlítést azt hagyjuk...), de még a blogon kívül is, blogra még soha nem írtam hasonló témájú szöveget. Nos, hát ez esetben mi lenne annál fantasztikusabb, hogy bemutassak három - szerintem - különleges ételt és a velük való tapasztalataimat? Megjegyezném azt, hogy azért tettem oda a "szerintem"-et, mert egyenlőre részemről ezek az ételek különlegesnek mondhatóak, és nem gyakran szoktam ekkora értékben vásárolni különleges ételeket. Általában néhány száz forintos kajákat szoktam kipróbálni jobb esetben is, többnyire mindig csak nézelődők és gyűjtöm az információkat. Szerintem elmondhatjuk azt, hogy étel tekintetében körülbelül ez a legelső olyan vásárlásom, amiért ennyit kiadtam - és ez sem volt sok, 3000-et perkáltam. Ja, jó nagy amatőr vagyok, MÉG. De tegyük hozzá, hogy se jövedelmem, és más sem veszi meg helyettem.
Még újonc vagyok ezen a téren, de már évek óta belekezdtem. Lesem tudatosan a bevásárlóközpontok polcait, és a számomra különleges ételekkel - a még ki nem próbált ételekkel szemezgetek, és így vagy úgy, egyszer eljutok oda, hogy megvásárolom őket. Mindenféle dolog érdekel, és egyre éhesebb a kíváncsiságom, egyre kevésbé érem be a dolgokkal. Ha jobban elszabadulnék, szerintem megállíthatatlan lennék, egyenlőre féken vagyok. Az a szerencse, hogy egy neve nincs kisvárosban lakom, és nem gyakran járok nagyvárosban, elég járatlan vagyok és tapasztalatlan. Még egyenlőre. Nagyon ritkán járok étterembe, még kávézóban és teaházban nem is voltam például, kínait is csak egyszer ettem, illetve sushit legalább kétszer, ha nem háromszor. Vadhúst még ritkábban, illetve kacsát, nyulat - ami egy fokkal különlegesebb a disznónál és a csirkénél sem túl gyakran. Biztos vagyok abban, hogy akinek több pénze van, és nagyobb városban lakik - na és kicsit is tudatos az ételekkel, az sokkal több mindent kipróbált már élete során. Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy csak húsz vagyok, és nem ez a legelső terület, amivel foglalkozok.
Egy kis rövidke betekintés néhány megemlítéssel, hogy milyen különlegesnek mondható ételekkel találkoztam eddig:
Ittam: négyféle kézműves sört, próbálgatom a frissen csapolt sopronit üvegben, nagyon finom házi borokat ittam legutóbb, papám kreálmányait is: köménymagos pálinka, ízesített likőrök... van néhány 100 darabos mindenféle sörös és energiaitalos dobozom, amiket természetesen én ittam meg, néhányféle cider, néhány bolti likőr, néhány olcsó bolti bor... (persze nem minden különleges, de leszoktam írni azt, amivel találkoztam eddig, személyesen).
Ettem: szarvas szalámit, kétféle lókolbászt, legutóbb boros mártásos szarvasszeleteket étteremben, illatos csirkét, valamilyen halas krémet, sushit, fügés - bajor - tormás mustárt, sima füstölt sajtot, rókagomba krémleves és pörkölt, juhtúró, csevabcsicsit, illetve legutóbb sok mindent kóstoltam Orosházán.
Szívtam: különféle márkájú dohányt, nagyon rossz szivart, 1-1 alkalommal vízpipát (is).
Nem egy nagy lista, és rendkívül hiányos, viszont kapásból ennyit tudtam leírni. És akkor kihagytam a csokikat, anyám kreálmányait stb. Biztos, hogy más is szokott kóstolgatni, főleg kevésbé tudatosan, de biztos vagyok benne, hogy tudatosan is. Tényleg nem tartom nagy dolognak, csak azért tartom számon, mert ez a terület is fokozottan érdekel, és minél többet szeretnék vele foglalkozni. Ezért is fog felkerülni a blogomra a téma. Meg hát ételekről/italokról még sohasem írtam blogban. De az sem utolsó szempont, hogy szeretek kimért lenni (figyelem a dolgaimat és mindig összegzek), sajnos ezért is fékezem gyakran magam, de szerintem ez nem akkora akadály, lehet lassan is előre haladni lépésről-lépésre, úgy is mindent elérek előbb utóbb, ha azt akarom, és teszek érte.
A vásárolt ételekről
Kenguru-steak (hús), bryndza (51% juh tej, gondolom túró), Médoc Champion 2011 (francia bor).
Hely: Lidl
Maximum néhány hónapja kiszemeltem, hogy a LIDL árul strucc és kenguru húst is. Azért jó tudni, hogy ilyen dolgok is vannak egy kilométerre tőlem. Hah... Na. Könyvet szerettem volna vásárolni, de az itteni Alexandrában örül az ember, ha valamit megtalál. Persze, nem volt ismét, sosincs semmi itt, amit szeretnék. Helyette a Lidlben vertem el a pénzem több, mint felét. Ezeket vásároltam, mint tesztelgetés.
Kenguru hús
Röviden utána olvastam. Mindenki a Lidl-t emlegeti, hogy itt lehet vásárolni. Néhányan kipróbálták már, és lehet recepteket is találni az elkészítéséhez. Mindenki dicsérte az ízét, valamilyen vadhúshoz, emlékeim szerint a disznójéhoz hasonlít. Zsírt nagyon minimálist tartalmaz csak, és egész nagy két darab lefagyasztott kenguru húst rejt a borítása. Örültem is neki, elégedett vagyok a 300 grammal, és az árával is. E recept alapján lesz elkészítve, borban lesz párolva, ha már vettem azt is. Szerintem sült krumpli lesz hozzá, illetve a bor, és mellé a juh tejből készült tejkészítmény is.
Bryndza
Nem lehet tudni, hogy mi ez. Én olcsó és különleges sajtokat kerestem, és ez lett a vételből. Szerintem mindenféleképpen túró lehet, legalább is a net segítségével erre jöttem rá, de a csomagolása is erről tanúskodik egyébként. Nos én erdélyi juhturót ettem már sokat, nekem nagyon bejött. Kíváncsi leszek erre.
Médoc Champion 2011 bor
Eddig ezzel a termékkel foglalkoztam a legtöbbet. Ki akartam minden áron deríteni, hogy mi lehet a neve, mert akartam róla értékelést találni. Totálisan nem értem a borokhoz, és eddig házi borokon kívül csak rossz minőségűt ittam. (pancsolt félédes, édes legolcsóbb borok - de mit tegyen az ember, ha nem szólhat bele, mert nem nála van a pénz?) Még ott tartok, mint anno a söröknél. Az volt a meggyőződésem, hogy rossz, mert keserű és ihatatlan. De ez csak az olcsó sörökre érvényes. Apám meg ha nagy ritkán vett 1-1 darabot, mindig valami hihetetlen olcsót, és szart. És csodálkozott, hogy nem jön be neki sem. A borral ugyan ez a szint van. Nem jöttem rá sokáig, hogy mégis mi lehet a bor neve, a külsején sok mindent ír. Utánanéztem, és rájöttem mindenre.
Egyébként egy kis története is van annak, hogy ezt választottam: Elsőként A Teszkóba nézelődtünk a borok után, majd átmentünk a Lidlbe, mert ott vannak külföldi borok is. A franciák tetszettek meg, nyilván. Nem sok kellett ahhoz, hogy egy másikat vegyek meg, aminek asszem értékelése is volt, illetve akkor vette észre anyám, hogy van két bor leárazva. Ez volt az egyik, amit vettem. A másik 2500-ről 1500-ra volt. Ezúttal az olcsóbbat választottam.
(1) - Találtam egy blog bejegyzést, ami a francia borokról ír. Itt megtudtam azt, hogy a "Médoc" egy francia borászati terület, illetve valami település. Illetve azt is, hogy nagyon jó minőségű borok kerülnek ki onnan. A "Bordeaux"-ról pedig annyit, hogy lényegében bordói fajtát jelöl, illetve az is egy francia hely.
(2) - Végülis rájöttem, hogy a Champion feltételezhetően egy boros minősítés, díj.
(3) - A kislexikon.hu-n pedig megtaláltam, hogy mit jelöl az AOC jelölés:
"Franciaországban használatos minőségi rendszer. Tulajdonképpeni legmagasabb besorolás az A.O.C., vagyis: Apellation D’origine Contrőlée ami annyit tesz, hogy garantáltan arról a helyről származik, amit a címkén feltüntettek."
(4) - Végül is elég sokára esett le az összefüggések: ja valóban francia bornak kell lennie, valószínűleg tényleg Médocból való, és Merlot a fajtája, Cabernet Sauvignon szőlőből készült.
(5) - Aztán elkezdtem beirkálni a település koordinátáit, amit megadtak a leírásban. Ezzel sem mentem különösebben sokra. Még mindig a nevét kerestem, amivel megtalálhatnám a neten a bort.
(6) - Különben elég sokféle helyen kerestem. Rámentem a LIDL boros oldalára. Beírtam ezerféleképpen a nevét googlebe, és nem találtam olyan képet, amin ugyan ez szerepelt volna. Leírtam róla már mindent, és nem talált még mindig semmit. 2000 forintról lett 1000-re leértékelve, és az érdekelt, hogy mennyire minőségi borról van szó, hogy az emberek mire értékelték. Akár külföldről, akár Magyarországról.
Beírtam tehát a koordinátákat is. Kiadott különféle bor területeket franciaországból. Még ezt is kihozta. Majdnem már a német LIDL oldalán is keresgéltem.
Találtam egy külföldi LIDL boros oldalt is. Ezen sem vált egyértelművé számomra, hogy melyik borról van szó. Volt több 2011-es és Merlot.
Találtam különféle magyar oldalakat is, egy csomó boros tesztet, néhány fórumot is, és már lassan oda jutottam, hogy kedvem támadt hirtelen borokkal foglalkozni. Nem ez az első eset azért, nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy legszívesebben elolvastam volna az egészet.
(7) - Arra is gondoltam, hogy vissza kelleme menni a LIDL-be és megnézni azt, hogy mi áll az árlistáján. Aztán anyám elkezdte mondani, hogy akar menni LIDL-be ismét. Megkértem, hogy nézze már meg. Erre jutott eszembe az, hogy a számlán is rajta kell a nevének lennie, és talán ezzel megtalálom a bort a neten. Emlékeztem rá, hogy elhoztam a blokkot. Meg is találtam a nadrágomban. ÉS MEGVAN A BOR.
Médoc Champion néven megtaláltam. Végül is logikus...
Ezen az oldalon 2,8/5-öt kapott 12 embertől.
"Champion 2011 Médoc, Bordeaux
Fresh with an almost chalky, mineral undertone to the sweet blackberry and plum fruit. Fresh with some sweetness to the fruit. A very supple, drinkable wine."
"Médoc AOC Champion 2011 (£6.99) is a gently spicy generic claret of middling weight and close to austere in its purity, but it has real heart. It grows on you."
Összességében:
Ára: 2000 forint, de 1000-re lett leértékelve.
Francia bor, Médocból származik.
Még mindig úgy gondolom, hogy a Champion az egy boros díj.
A Bordeaux pedig tovább jelöli a bor jellegzetességeit.
Egy mondatba összefoglalva: Médocból származó, Champion díjas, 2011-es Merlot bor, Cabernet Sauvignon szőlőből.
Egyébként pedig vadhúsokhoz, és vörös húsokhoz ajánlott bor ez is, és az is az volt, amit kinéztem ez előtt. Kenguru ebben lesz párolva, és ezt fogom hozzá inni. (Lehet, hogy jobb lett volna a pároláshoz fehér bor, de nem áll rendelkezésre).
Tapasztalatok
Kenguru steak
A hús felengedett az este folyamán a hűtőben. Két jókora darab kenguru steak lapult a műanyag borítás alatt. Közben az egyik ketté is szakadt. A vér eleve áradt ki belőle. Bár elvileg ez normális, ettől vörös a hús. Látszik, hogy járatlan vagyok még... Áradt az egész konyhába a kenguru szag, amit eddig soha sem éreztem, most igen, annyira nem tetszett, de legalább érdekes volt. Nagyjából 40 perc alatt megsült. Pillanatok alatt rákerült a réteg. Be lett borsozva, és fokhagyma porral szórva. Aztán bele került a vörös francia bor is, hogy abban párolódjon. Közben készítettem a krumplit. Amire elkészült, illetve nagy nehezen belőttem ezt a képet, kihűlt az egész. A felét hűlten ettem meg, a másikat betettem a mikróba. Összességében kissé rágósra sikeredett, bár melegen sokkal ízletesebb és ehetőbb volt, de még mindig kissé rágós maradt. Valamelyest szárazra sikeredett a hús megsütése, de ez nem nagy csoda, hiszen alig néhány százalék zsírt tartalmaz. Ízileg olyan, mint, amit a neten is rebesgetnek róla. Finom, olyan, mint bármilyen másik vadhús, egy kis enyhe kenguru ízzel.
Juh túró
Igen, ez bizony juh túró volt, bár ez nagyon sejthető is volt. Nekem iszonyatosan bejött, a kedvencem itt a hármas közül. Eddig mindig fagyasztás utáni juh túrót ettem, ami ennyire sós sem volt soha. Ez olyan volt, mint a vaj, és nagyon sós, ami tetszett. Imádtam. Elborozgattam, és megettem az egész csomaggal.
Francia bor
Nem volt rossz, de még mindig az édeset kívánom. Nekem savanykás volt, iható mennyiségben. Szerintem egyetértek a külföldi oldalakkal. Ihatónak iható bor, de kétlem, hogy ez annyira neves név lenne. Biztos vagyok benne, legalább is remélem, hogy sokkal jobb borok is vannak, amikre tényleg azt mondja az ember, hogy na ez a bor.
Három-négy órára rá
Elkezdett fájni a gyomrom. Az elején minimálisan, majd egyre inkább. Időről időre váltakozott. Egyszer jobb lett, másszor rosszabb. Én a húsra tippelnék, de nem tudom igazándiból. Szerintem nem tett jót a gyomromnak. Még az a jó, hogy nem volt erős kenguru íze, mert különben lehet, hogy sikerült volna kihánynom. Minden esetre néhány óra forgolódás után sikerült elaludjak, és utána már semmi bajom nem volt. Nagyon enyhe volt az egész - bár még ez is elég volt ahhoz, hogy szidjam szegény kengurut. Nem tudom, hogy mi volt, és nem tudom, hogy fogok-e még venni ilyet. Ha igen, akkor biztos, hogy nem vörös borban pároltat. A neten is leírták, hogy lehet sokkal finomabban is készíteni, és hiszek nekik ezek után, hogy megfelelő tapasztalatot írtak az ízéről.
Szóval, újra kipróbálnám-e a kengurut?
Annyira nem hatott meg, de más elkészítési mód alapján még néhány próbálkozásra kipróbálnám, de nem hiszem, hogy a kedvencemmé fog válni. Ez csak arra jó kb, hogy "juj ez kenguru". Más különösebb értelmét egyenlőre nem látom.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése